dinsdag 24 december 2013

Natuurlijke suikervervangers

Leuk dat je weer een kijkje komt nemen. Voordat ik mijn recepten met je zal delen, zal ik je eerst nog even uitleggen hoe je kunt gaan genieten van gezondere voeding en tussendoortjes.

Vandaag zal ik je wat handige tips geven wat betreft het vervangen van geraffineerde suikers. Mocht je mijn vorige post niet gelezen hebben: geraffineerde suikers zijn suikers die zo zijn bewerkt in de fabriek, dat er geen vitaminen, mineralen en vezels meer inzitten. Dit houdt in dat alle voedzame stoffen dus niet meer aanwezig zijn. Omdat ik op mij op mijn blog focus op gezondere varianten van voedsel en tussendoortjes, zal ik dus geen gebruik maken van geraffineerde suikers. Nu vraag je je vast af wat je wel kunt gaan gebruiken in plaats van de standaard suiker. Geen zorgen, hieronder zul je een lijstje vinden met allerlei gezondere suikervervangers. Deze suikervervangers bevatten juist de voedzame stoffen die geraffineerde suikers niet bevatten, hoe fijn is dat?!

Nu wordt het iets lastiger.. Bij het opstellen van deze superlijst heb ik ook gekeken naar de glycemische index. Daar stonden je oren vast even van te klapperen. De Glycemische index geeft een inschatting van de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten (suikers dus) heeft gegeten. Koolhydraten met een lage GI worden langzaam afgebroken door onze spijtvertering. Dit zorgt ervoor dat glucose geleidelijker in de bloedbaan terecht komt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en zorg je ervoor dat je geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel krijgt. Hoge schommelingen worden gelinkt aan gewichtstoename en obesitas. Grote pieken zorgen ervoor dat je eerder trek hebt en minder snel een verzadigd gevoel krijgt. Het cirkeltje gaat zo dus rond. In deze lijst zul je dus suikers vinden met een goede score wat betreft de Glycemische index. Op deze manier van koken en bakken kun je dus meer gaan genieten van je guilty pleasures. Ik wil er wel even bij zeggen dat je hier natuurlijk ook met mate gebruik van moet maken. Dat het een gezondere variant is, houdt niet in dat je het eindeloos kunt gaan gebruiken.

Fruit
Fruit is een échte superfood. Het zit boordevol vitaminen, vezels en mineralen die er onder andere voor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het is niet alleen gezond, maar ook nog eens lekker. Daar bovenop komt nog dat fruit gebruikt kan worden als natuurlijke suikervervanger. Let maar eens op, hoe bruiner en dus rijper een banaan bijvoorbeeld is, hoe zoeter de smaak. Je kunt los fruit eten om je suikerbehoefte te stillen, maar je kunt fruit ook toevoegen aan cakes en taarten om deze bijvoorbeeld zoeter te maken. Ook kun je gedroogde vruchten gebruiken om je baksels zoeter te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende rozijntjes, dadels, bessen of abrikozen. Fruit heeft over het algemeen een lage Glycemische index.



Honing 
Ondanks dat ik geen grote fan van bijen ben, mag ik deze vliegers hier wel dankbaar voor zijn. Honing is een goede suikervervanger. Let er bij het kopen van honing wel op dat er geen suikerwater aan is toegevoegd. Het beste is om onbewerkte honing te kopen. Onbewerkte honing bevat alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Met deze lijst aan voordelen kun je dit voedzame goedje van onze bijenvrienden prima gebruiken.

Stroop en jam
Ja, ook stroop en jam kunnen gebruikt worden als suikervervanger. Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld appel en perenstroop van Zonnatura kopen. Aan deze stropen zijn geen extra suikers toegevoegd en proef je alleen de van nature aanwezige suikers. Niet alleen lekker om in recepten te verwerken, maar ook om op een rijstwafel of broodje te smeren, mmm.

Kokosbloesem- en palmsuiker
Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker die wordt gemaakt van biologische, je raadt het al, kokosbloesem. Het is zover bekend één van de gezondste vorm van suiker en bestaat volledig uit ongeraffineerde suiker, bevat veel voedingsstoffen en scoort laag op de Glycemische index. Ditzelfde geldt voor palmsuiker, ook deze suikervervanger is een goed alternatief voor suiker.

Stevia
Stevia wordt gemaakt van bladeren van de steviaplant. Er is veel verwarring over het gebruik van Stevia: is het nu wel of geen geschikt zoetmiddel? Na het internet afgespeurd te hebben kwam ik tot de conclusie dat stevia zowel deels geschikt als ongeschikt is als vervanger van suiker. Let er bij het kopen van stevia goed op dat je een natuurlijke stevia koopt. Vaak zijn er toch hulpstoffen (maltodextrine en heeft een hoge GI waarde) aan toegevoegd die ervoor zorgen dat het toch niet goed voor je is. Via http://www.groenestevia.nl/ kun je biologische stevia kopen, die uiteraard vrij is van toevoegingen. Ook kun je je eigen stevia kweken en de bladeren laten drogen. De gedroogde bladeren kun je verpulveren en vervolgens gebruiken. De zoete smaak van stevia is vele malen sterker dan suiker, dus houd daar rekening mee als je het gebruikt.

Lucuma poeder
Biologische Lucuma poeder is een natuurlijke zoetstof gemaakt van de Peruaanse fruitsoort Lucuma. Van dit power poedertje hoef je, net als bij Stevia, niet veel te gebruiken. Één eetlepel is vaak al meer dan voldoende. In Lucuma poeder zitten onder andere voedingsstoffen als caroteen, thiamine (B1), calcium en fosfor.

Stropen
- Ahorn/ Maple siroop
- Agavestroop

Let er bij het gebruiken van agavestroop en ahornsiroop op dat je een zo puur mogelijke variant gebruikt. Vaak zijn deze stropen licht bewerkt. Ook ligt de GI waarde hoger bij ahornsiroop en agavesiroop vergeleken met bijvoorbeeld honing. Hoe puurder je de stroop koopt, hoe minder bewerkt deze is. Helaas zijn de pure varianten wel wat duurder van prijs, máar dan heb je ook wat.

Dit was dan de lijst van suikervervangers die ik gebruik. Welke soort suikervervanger gebruik jij bij het bakken en koken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten