zondag 5 januari 2014

Chocolade in een handomdraai

Zoals beloofd zal ik vandaag een heerlijk chocolade recept met jullie delen, vol gezonde ingrediënten. En om het nog mooier te maken, is het ook nog eens erg makkelijk en snel te maken. Het recept bestaat uit drie basis ingrediënten, namelijk kokosolie, honing en natuurlijk mag de cacao niet ontbreken. Let's get started!

Wat heb je nodig?
- 3 eetlepels (vloeibare) kokosolie
- 1 goedgevulde eetlepel honing, ahornsiroop of agavesiroop
- 2 eetlepels (pure, dus geen Nesquik poeder) cacao

Optioneel
- Kokosschaafsel
- Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten etc)
- Rozijnen
- Zout
- Gedroogde besjes

Met deze hoeveelheid heb ik 7 grote chocolaatjes gemaakt.















Hoe ga je te werk?
1. Kokosolie stolt bij een temperatuur van 25 graden of lager, daarom moet je de olie eerst even in warm water verwarmen. Dit kun je doen door de pot of fles even in een pan met warm water te doen. Je hoeft het water niet te koken, maar zorg wel dat het warm is en niet lauwwarm. Laat het ongeveer 5 minuten in het warme water liggen, tot de olie vloeibaar is. Meet 3 eetlepels olie af en doe dit in een pannetje.



2. Voeg vervolgens 1 goedgevulde eetlepel honing toe (of een andere zoetstof die je wilt gebruiken) en roer dit goed door de olie heen. Je zult zien dat het in het begin niet erg goed mengt, dus geen zorgen, gewoon blijven roeren.














3. Nu is de cacao aan de beurt. Voeg twee eetlepels cacao toe en roer het mengsel nogmaals goed door elkaar. Je kunt beter iets te lang roeren dan iets te kort, want anders heb je kans dat de honing niet goed verspreid is door het mengsel. Mocht je van pure chocolade houden, dan kun je er nog een halve eetlepel aan toevoegen. Let er wel op dat je niet teveel cacao toevoegt, anders zijn de verhoudingen niet meer goed en kan het mengsel uit elkaar vallen.














4. Als je de chocolade wilt zonder enkele toevoegingen, dan kun je nu je vorm gaan vullen met het chocolademengsel. Als je er nog wat nootjes, rozijntjes, kokos of iets anders aan toe wilt voegen, kun je dit door het mengsel gooien, maar ook in de vorm leggen. Zelf heb ik een siliconen cakepopvorm gebruikt, wat ik zelf erg handig en fijn vond om te gebruiken omdat je dan ook aan het eind de chocolade er makkelijk uit kunt halen. Mocht je deze niet hebben, dan kun je het ook in een bakje of ijsklontjesvorm doen natuurlijk. Druk ze goed aan, zodat de vorm van het chocolaatje extra mooi wordt.


















5. Na het vullen, leg je de vorm een halfuurtje tot een uurtje in de vriezer, zodat het hard kan worden. Terwijl je een halfuurtje wacht, kun je ondertussen alles opruimen. Tijdens het opruimen werd ik gezellig door mijn kat Smirnoff gezelschap gehouden en hield hij alles goed in de gaten.


Na het wachten kun je eindelijk je zelfgemaakte chocolade gaan proeven! En geloof me, het is echt lekker. Wie had gedacht dat je eigen chocolade maken zó makkelijk was? Het resultaat is hieronder te bewonderen. Veel (eet)plezier!














Tip: Niet alleen leuk om zelf lekker op te snoepen, maar ook leuk om als cadeautje weg te geven in een cellofaanpapiertje met een mooie strik eromheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten