vrijdag 27 december 2013

Nuts about nuts

Altijd al willen weten hoe je je leven een stukje kunt verlengen? Uit een onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat je langer leeft als je regelmatig nootjes eet. Voor mij totaal geen probleem - I'm nuts about nuts. Ik ben een échte fan van nootjes en kan ze elk moment eten. Vandaag lees je waarom nootjes nog meer een échte super food zijn.














Waarom zijn noten zo gezond?
Veel mensen denken dat noten slecht voor je zijn omdat er veel vetten in zitten. Het klopt inderdaad dat er veel vetten in noten zitten, namelijk 80 tot 90% van noten bestaat uit vet. Maar, geen zorgen, het overgrote deel van deze vetten zijn namelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten staan bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Zo verhogen deze vetten het goede cholesterol en verlagen zij het slechte cholesterol. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat onverzadigde vetten ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Verder zitten ze boordevol gezonde ingrediënten. Ze zijn rijk aan vitaminen B1, B2 en B6, koper, zink, chroom, mangaan en selenium. Ook zijn ze glutenvrij, een goede bron van proteïnen en mineralen. En als dat nog niet genoeg was, zorgen noten er ook voor dat we een mooie huid, nagels en haren krijgen. Dat klinkt niet verkeerd toch? 

Uit een ander onderzoek blijkt dat je ook gelukkiger wordt van noten, en wie wilt er nou niet gelukkig zijn? Noten zorgen ervoor dat het serotineniveau in ons lichaam stijgt. Serotine is het stofje dat ervoor zorgt dat wij ons gelukkig voelen. Ook vermindert het de eetlust (handig als je wilt afvallen), vergroot het ons geluksgevoel en verbetert het de gezondheid van ons hart. Het is het best om voor de ongezouten varianten te gaan, aangezien we dagelijks al genoeg zout binnen krijgen.

Wist je trouwens ook dat noten deels als vervanging kunnen dienen voor vlees? De wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks 30 gram peulvruchten, noten en zaden te eten. 

Welke noten zijn het best?
Walnoten
Op nummer één staat de walnoot. Walnoten bevatten bijna twee keer meer antioxidanten dan andere noten en zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte en de bloeddruk daalt. Ook helpen walnoten goed tegen stress en een hoge bloeddruk. Daarnaast verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten en.. verbeteren ze bij mannen zelfs de kwaliteit van het sperma.

Amandelen
Amandelen bevatten een grote hoeveelheid aan vitamine E. Vitamine E heeft een gunstig effect op de gezondheid en dit merk je zowel aan de binnen- als buitenkant van je lichaam. Daarnaast bevat dit nootje vergeleken met andere noten de grootste hoeveelheid calcium

Cashewnoten
Cashewnoten bevatten niet zoveel vetten en zijn rijk aan biotine, magnesium, zink, koper en ijzer.

Pecannoten
Pecannoten bevatten daarentegen wel een grote hoeveelheid vet. Nogmaals, don't worry, dit zijn voornamelijk de gezonde onverzadigde vetten

Hazelnoten
Hazelnoten zitten tjokvol vitaminen uit het B-complex. Verder zitten er veel vitamine C, K en bevatten hazelnoten de meeste hoeveelheid vitamine E. 

Paranoten
Deze nootjes zijn voedselrijk en bevatten eiwitten, koper, magnesium, vezels, vitamine E, selenium en niacine (Ook wel bekend als vitamine B3, is belangrijk voor de energievoorziening en speelt ook een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam). Selenium is een antioxidant die werkt voor het neutraliseren van gevaarlijke vrije radicalen. 

Mocht je willen weten wat de voedingswaarde per noot is, dan kun je een kijkje nemen op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten. Als je naar onderen scrollt kun je een noot aanklikken en zie je vervolgens de voedingskenmerken van de aangeklikte noot.  

Eet jij ook regelmatig nootjes? Met deze lijst aan voordelen kun je vanaf nu extra gaan genieten van deze super food.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten