dinsdag 31 december 2013

Save the best for last

31 december is aangebroken en 2014 staat vol smacht op ons te wachten. Het is alweer de laatste dag van 2013. Een jaar waarin er veel is gebeurd: leuke, maar ook minder leuke dingen. Om het jaar extra goed af te sluiten, heb ik vandaag heerlijk ouderwetse oliebollen gebakken. Zoals de titel al zegt: Save the best for last. Oliebollen zijn één van mijn (minder gezonde) favoriete lekkernijen en ik kon niet wachten om aan de slag te gaan.

Met dit recept kun je ongeveer 40 oliebollen bakken.















Benodigdheden
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 25 gram gist
- 500 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- ongeveer 3 à 4 liter zonnebloemolie voor in een frituurpan of +/- 1 liter voor in een pan voor op het fornuis

Optioneel
Appel naar smaak - gebruik als je rijkgevulde appel oliebollen wilt ongeveer 4 appels
Rozijnen naar smaak - gebruik als je rijkgevulde krenten oliebollen wilt ongeveer 300 gram (gewelde) rozijnen. Voordat je aan de slag gaat doe je de rozijnen in een kommetje met lauwwarm water om de rozijnen te laten wellen.

Hoe ga je te werk?
1. Als allereerst los je de gist op in 250 ml van de melk. Het is hierbij erg belangrijk dat de melk lauwwarm is en dus niet te warm is maar ook niet te koud. De lauwwarme temperatuur zorgt er namelijk voor dat de gist 'geactiveerd' wordt en haar werk kan doen, namelijk het beslag laten rijzen. Laat het vervolgens op een warm plekje staan, vlakbij de verwarming bijvoorbeeld, tot je belletjes ziet verschijnen.

2. Nadat je de gist aan een deel van de melk hebt toegevoegd, voeg je het theelepeltje met zout toe aan de bloem. Vervolgens zeef je het bloemmengsel boven een kom, om zo klonten te voorkomen.

3. In de bloem maak je nu een kuiltje en schenk je het melk-gistmengsel (stap 1) erin. Roer nu het mengsel door elkaar.

4. Voeg nu het ei en de andere 250 ml melk toe aan het mengsel en roer het vervolgens goed door met een houten pollepel of een mixer met deeghaken tot het één geheel is.


Nu ben je bijna klaar om écht aan de slag te gaan. Hou je van goedgevulde oliebollen? Dan is het misschien een idee om er nog rozijnen en appel aan toe te voegen. Schil de appels en dep de gewelde rozijnen droog. Nu is het tijd om ze aan het deeg toe te voegen. Roer het nog één keer goed door elkaar zodat alles verspreid is.

Om ervoor te zorgen dat het beslag gaat rijzen, dek je het beslag af met bijvoorbeeld een theedoek of plastic en zet je het een uurtje weg op een warm plekje waar het niet tocht. Zelf heb ik het vlakbij de verwarming in de woonkamer gezet. Na 45/ 50 minuten is het handig om alvast de friteuse of pan aan te zetten, zodat je meteen aan de slag kunt zodra het deeg gerezen is. Ik heb mijn friteuse op 180 graden gezet.

Appel over? Gooi er een beetje kaneel bij en eet de stukjes
los op. Zo heb je gelijk weer je vitaminen binnen.

Are you ready?
Nadat het uurtje voorbij is, je je oude kleren aangetrokken hebt en de friteuse op temperatuur is, ben je er helemaal klaar voor! Het is handig om een vergiet met keukenpapier naast je friteuse of pan te zetten, zodat je daar meteen de oliebollen in kunt leggen. Maak met behulp van twee lepels de gewenste grootte van de oliebollen en laat het beslag langzaam (om zo vet spetters te voorkomen) in de olie zakken. Draai de oliebollen af en toe en haal ze eruit als ze mooi bruin zijn. Je bakt de oliebollen ongeveer 3 minuten.



Voilà! Je eigen heerlijk zelfgemaakte oliebollen. Zo kun je 2013 goed en lekker afsluiten. Gooi er naar smaak eventueel nog een beetje poedersuiker overheen. Zelf gebruik ik geen poedersuiker, omdat ik mijn suikerinname zo klein mogelijk houd en ze zo al erg lekker vind. Alvast de beste wensen voor een spetterend en gezond 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten